Podróż na sto stóp – Richard C. Morais

Lubicie, kiedy czytana przez Was książka pobudza Wasz apetyt na różne potrawy od słodkości przez przekąski po narodowe dania mięsne? Do tego stopnia, że musicie przerwać lekturę, by samemu coś przekąsić? Lubicie poznawać specjały kulinarne innego kraju i kultury? Tak bardzo, że już w myślach planujecie podróż po Francji/Włoszech/Grecji itd., by móc zakosztować przysmaki spożywane przez bohaterów? Tak? To dobrze trafiliście, bo Podróż na sto stóp jest powieścią dla Was.

Historię poznajemy z perspektywy hindusa o imieniu Hassana Haji, który jest utalentowanym kucharzem i smakoszem. Opowiada on dzieje swojej rodziny, która poprowadziła go z Bombaju do Paryża, gdzie stał się cenionym i jedynym obcej narodowości szefem kuchni francuskiej. Przedstawia historię restauracji otworzonej w czasie II wojny światowej przez jego dziadków, której świetność skończyła się wraz z śmiercią dziadka, a z kolei śmierć matki zmusiła rodzinę do opuszczenia Indii i podjęcia próby otwarcia indyjskiego lokalu w krajach Europy. I tak lądują w Lumiere, gdzie króluje Madame Mallory, która zrobi wszystko by zniszczyć konkurencję.

Aromatyczna historia Hassana Haji intryguje, miejscami fascynuje, ale właściwie nie zaskakuje, szczególnie że można w niej dostrzec podobieństwo do Czekolady czy nawet później wydanego, a ostatnio czytanego przeze mnie ApetytuBohaterowie muszą przejść długą i trudną drogę, stawić czoła wrogim mieszkańcom, od których przychylności zależy sukces lokalu. A skoro mają to być historie o przyjemnym klimacie, to trudno nie oczekiwać happy endu.

Ostatnio o książce zrobiło się głośniej za sprawą ekranizacji Lassa Halstroma. Myślę, że to może być całkiem fajny film. Ktoś z Was widział? Jakie wrażenia?

Ocena: 4,5/6

Edit [24.08.14]: Moja recenzja filmu.

Za książkę dziękuję.

 

2 thoughts on “Podróż na sto stóp – Richard C. Morais

  1. Dopiero się na niego wybieram w piątek, z moją fajną koleżanką 😀 Jak go zobaczę, to się podzielę swoją opinią na jego temat 🙂

Skomentuj ktrya Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *