Italia Mi Piace! pojawiło się na rynku wręcz na moje życzenie. Ledwo co się zapytałam czy nie ma przypadkiem języka włoskiego, a już w nowym roku pojawił się praktyczny magazyn do nauki tego języka. Język włoski to trzeci język, który uwielbiam, bo pięknie brzmi i jest łatwy do przyswojenia. Miesiąc samodzielnej nauki włoskiego wystarczyło mi, aby porozumieć się z mieszkańcami Włoch podczas wakacyjnego wyjazdu.
Z racji tego, że nie wspominałam o tym magazynie, jak kupowałam pierwsze numery, ani później, kiedy nawiązałam współpracę z Colorful Media – sama nie wiem, jak czas szybko zleciał, że o nich kompletnie zapomniałam, więc teraz, kiedy przychodzi czas podsumowań, ja postaram się podsumować zakres tematyki w/w czasopism.
To może zacznę od końca, czyli o dziale, z którym nie spotkałam się ani w Deutsch Aktuell ani Francais Present – Ricetta. Poznajemy w nim potrawy włoskie w praktyce, bo przepisy umożliwiają nie tylko poznać nowe kulinarne słownictwo, ale też zasmakować jedzenie, którego składniki potrafimy nazwać. Co dotąd mogliśmy przygotować: Orecchiette alle cime di rapa (czyli coś w rodzaju makaronu muszelki z włoskimi brokułami), Risotto alla zucca (z dynią), Le sfingi siciliane (sycylijskie pączki?) i Arancini siciliani al ragu (coś w rodzaju pulpetów z nadzieniem gołąbków). Przyznam się, że nie praktykowałam jeszcze żadnego przepisu, ale głównie za sprawą tego, że niektóre składniki są dostępne tylko we Włoszech. Kontynuując temat włoskiego jedzenia wspomnę o inny ciekawych artykułach dotyczące np. historii włoskich lodów [Il gelato italiano: buono da leccarsi i baffi!] (dla mnie one są za mokre i podobnie smakują lody w Cupcake Corner, smaczniejsze zdecydowanie są w Chorwacji). Mówiąc o włoskiej kuchni nie można zapomnieć o winach [La vendemmia e il vino: una storia tutta italiano]. Tekst został wzbogacony o całostronicową grafikę przedstawiającą butelki z nazwami włoskich win. O tym, jak zdrowa i smaczna jest włoska kuchnia wspomina artykuł Mangiare bene, mangiare sano…mangiare italiano!!!. Natomiast w ostatnim numerze można przeczytać o fenomenie bloga kulinarnego autorstwa Juls, która w roku ubiegłym otrzymała wyróżnienie la Migliore Food Blogge Italiana 2013 [Blog e cucina, passione infinita].
Z kuchni przejdę do drugiego tematu, z którymi kojarzą się Włochy, a mianowicie z podróżami. Zaczynamy od odwiedzin w Ligurii, wioski z wspaniałymi widokami i szumiącymi falami morza Tyrreńskiego [Liguria: tra terra, mare e cielo]. Następnie poznajemy leżąca na w/w morzu wyspę Sardegna [Sardegna: un paradiso naturale nel mezzo del Mediterraneo] oraz Umbrię [Un viaggio nel cuore verde d’Italia: benvenuti in Umbria]. Sporo informacji czerpiemy o Bolonii, mieście uczonych, dobrej kuchni i miłości [Bologna la dotta, la grassa, la rossa] i o jej słynnej via Fondazza [Via Vondazza: la <<social street>> di Bologna diventata famosa nel vecchio continente]. Poruszono też problem architektury Sycylii [Il nouvo Rinascimento italiano parte dalla Sicilia].
Italia Mi Piace! prezentuje też sylwetki włoskich artystów i gwiazd zarówno współczesnych jak Monica Bellucci, Luca Parmitano (pierwszy włoski wędrowiec po kosmosie), Silvo Berlusconi (senator), Giovanni Allevi (kompozytor muzyki poważnej), Gino Strada (chirurg), Lapo Elkann (projektant mody) jak i klasycznych: Niccoló Paganini.
Ponadto poznajemy kulturę Włochów, które z pompą obchodzą liczne święta, organizują różne festyny i manifestacje. Do jednej z nich należy Noc Tarantuli [La <<Notte della Taranta>>, incontro fra tradizione e contaminazione]. Przybliżona zostaje nam kinematografia włoska [L’Italia del boom economico raccontata dai film]. A jesteście może ciekawi, jak Włosi odebrali film Wałęsa. Człowiek z nadziei? Odpowiedzi szukajcie w „Io saró gentile con lei, lei sara gentile con me!”. Włochy to korzenie opery, szczytem uznania śpiewu operowego jest występ w La Scalli. Obecnie teatry tam są okupowane [Teatro Valle OCCUPATO!!!].
Do nieomówionych przeze mnie działów należą: językowy, w którym poznajemy różne ciekawostki językowe, np. włoskie odpowiedniki polskich przysłów. W tym miejscu pojawiają się czasami jakieś ćwiczenia gramatyczne. Do niemniej ciekawych działów należy środowiskowy, poruszający problematykę ekologiczną, kwestię odnawialnych źródeł energii itp. oraz dział pracy i innowacji. W tym dziale dowiadujemy się nie tylko, jak wygląda praca we Włoszech, czy jest i jak wygląda problem bezrobocia oraz z jakimi problemami zmierzają się przedsiębiorcy. W tym miejscu dowiadujemy się o nowinkach technologicznych, np. FabLab czy o aplikacji AppTripper.
Podobnie jak w pozostałych magazynach językowych Colorful Media, część artykułów Italia Mi Piace! również można przesłuchać na mp3. A i jeszcze taka ciekawostka dla tych, którzy chcieliby czytać więcej magazynów o Włoszech. W przedostatnim numerze zaprezentowano czasopismo La Rivista, który podobno jest dostępny także w dużych salonach prasowych (przyznaję, że osobiście tego jeszcze nie sprawdzałam).